Allmänt om salsa


SalsaDans är en kulturyttring som människan sysslat med i många tusentals år. Den har använts för religiösa ändamål, som en form av berättande och, inte minst, för nöjes skull. Numera är det inte så vanligt med religiös dans, även om det förekommer, och dans är då i huvudsak uppdelad i två delar: dans för nöjes skull, och dans som finkultur (exempelvis balett). Salsa är en rätt så moder form av dans, som är till för nöjes skull. Även om den bara har sådär 50-60 år på nacken så har den ändå blivit mycket populär runt om i världen.

Som många andra danser är salsa också intimt förknippad med en musikstil (som också kallas salsa), som uppstod i New York på 1960-talet som en blandning av en hel massa olika musikstilar, företrädesvis med karibiska/latinamerikanska/spanska rötter. Men att säga att salsa skapades i New York är inte helt rätt; att reda ut salsans kompletta historia är, på grund av den varierade bakgrunden inte helt lätt. Enklast är att säga att salsa är en internationell dans med rötterna i Kuba.

Hur som så är salsa en riktigt populär sällskapsdans i många delar av världen idag, och det är inte svårt att förstå varför. Det är, helt enkelt, roligt att dansa salsa (och även att bara lyssna på musiken).