Jamaica – inte mycket till salsa


Kubas södra grannö Jamaica är sedan länge känt som ett av världens ledande musikländer. Jamaica må inte haft direkt inflytande på salsa, men när det gäller musik i allmänhet och dansmusik i synnerhet har den lilla ön haft ett inflytande som är extremt mycket större än dess litenhet egentligen borde tillåta. Med sin folkmängd på strax över 2,7 miljoner ligger man ungefär på samma nivå som Albanien och Litauen, och dess totala yta är som Skånes. Men trots det. Hur många människor världen över känner INTE till Reggae? Men många andra musikstilar har sitt ursprung på Jamaica och har influerat mycket av den moderna populärmusiken.

Reggae till folket
Även om Jamaicas musiktraditioner är lika gamla som landet självt så var det på 1950-talet som dess ”moderna” musik tog form och utmärkte sig. Detta skedde genom uppkomsten av ska, föregångare till reggae. Ska blev populärt inte bara på Jamaica utan även i en del andra länder; främst Storbritannien. Men det var inte förrän på 1970-talet som Jamaicas verkliga genombrott som musikland kom, rent kommersiellt. Robert Nesta Marley förde ut reggaen över världen och blev en av 1900-talets absolut största musikikoner.

Reggae var (och är!) dock betydligt mycket mer än Bob Marley, även om han obestridligen är dess mest kända stjärna. Dess popularitet har också gjort att det nu finns reggaemusiker och band över hela världen. I Sverige har Peps Persson varit en förgrundsfigur, som tidigt influerades av Jamaicansk musik. Den mest kände, men långt ifrån den ende, som tagit musiken från Jamaica till sitt hjärta. Även fast det inte handlar om salsa.