Salsamat?


Namnet salsa för att beskriva dansen och musiken har använts sedan åtminstone 1970-talet, och kanske längre än så. Salsa är spanska för ”sås”, och en teori är att namnet valdes för att ge associationer till kryddig och stark karibisk mat. Om det är sant eller inte är omtvistat, men det skulle mycket väl kunna vara så. Att jämföra salsa med karibisk mat är i alla fall på många sätt och vis passande. Karibisk mat uppvisar dock en hel del regionala skillnader. Naturligtvis förekommer en hel del fisk, skaldjur och annat gott som havet har att erbjuda, men också mycket annat. Ris och bönor – ibland i samma rätt är vanligt förekommande, liksom getkött (och även annat kött). Samt användande av de olika kryddor som förekommer i regionen.

Hur är då Kubansk mat?
Det land som mest förknippas med salsa är Kuba, då salsa hämtat mycket av sin inspiration från olika danser och musikstilar från ön. Liksom annan karibisk mat så har det kubanska köket hämtat sina influenser från lite överallt. Grunden i maten är vanligtvis ris och/eller bönor, och kyckling, fläsk, fisk- och skaldjur. Sanningen att säga är dock att maten på Kuba har ett rätt så dåligt rykte, vilket till stor del har att göra med de problem som drabbade landet på 1990-talet. Sovjetunionens fall är knappast något att sörja över, men det innebar samtidigt att den ekonomiska situation förvärrades avsevärt på Kuba. Stödet från Sovjetunionen var ju livsviktigt för ön.

Den låga kvalitén handlar då inte så mycket om själva matkulturen och recepten i sig, utan snarare om att det ofta fuskats med tillagningen, och undermåliga ingredienser använts. Men situationen har förbättrats avsevärt, och det GÅR att äta gott på Kuba idag, även om vissa klagar på variationen. Det är inte mat som Kuba främst är känt för. Utan just då Salsa, cigarrer, rom och drinkar. Vilket definitivt är tillräckligt för att uppväga eventuella brister hos maten.